Европска унија гради тајни бункер у Бриселу

1 min read

Брисел

Телефони, сатови и слушни апарати лидера биће забрањени у наводно заштићеној земуници.

Портал „ЕУ обзервер“ наводи да је имао приступ меморандуму ЕУ који описује пројекат и да ће бункер бити дизајниран да угости око 100 људи – до 34 лидера и пратеће особље. Предвиђен да буде изграђен до 2024. године, бункер ће се налазити негде у оквиру комплекса Европског савета у белгијској престоници.

Сала за састанке ће бити офлајн, али ће садржати микрофоне повезане са кабинама за преводиоце. И просторија и ове кабине ће бити у „изолационом кавезу са сертификатом НАТО-а“ како би онемогућили да се електромагнетни и радио таласи изнутра покупе споља, а свима који желе да уђу, чак и чистачима, биће потребна безбедносна дозвола „ТАЈНА ЕУ“ – други највиши ниво класификације блока.

Према наводном меморандуму ЕУ, објекат ће бити почишћен „пре и после састанака да би се открио, лоцирао и неутралисао било који уређај за прислушкивање“, а свако ко уђе мораће да остави телефоне, лаптопе, паметне сатове, електронске кључеве и слушне апарате у звучно изолованим ормарићима испред, пише РТ.

Оволика усредсређеност на безбедност има за циљ да искључи „руске или друге прислушкиваче“, пише на портали. Међутим, није познато да ли ЕУ гради комору као одговор на конкретну безбедносну претњу или из општег осећаја опреза. Појединачно, чланице ЕУ су оптужиле Русију за шпијунажу много пре него што је Москва послала своје трупе у Украјину, а протеривање дипломата због наводног шпијунирања је део курса у међународним односима, док Белгија тврди да је раније ове године протерала десетине руских шпијуна.

Међутим, шпијунирање се подједнако одвија између савезника као и противника, при чему је познато да су Сједињене Државе прислушкивале 122 светска лидера око 2014. године. Агенција за националну безбедност САД је спровела опсежан надзор над високим званичницима у Француској и Немачкој, наводе документа које је објавио Викиликс.

Израел и Кина су такође оптужени да спроводе операције надзора у Бриселу, а ЕУ је годинама притискала Белгију да пооштри своје законе о шпијунажи, који омогућавају да шпијунирање у многим случајевима остане некажњено.
Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.