Печати потврђују: Тројица српских православних владика одговарају млетачким властима

1 min read

печати цетињског митрополита Висариона и епископа-егзарха пећког патријарха у Боки преосвећеног Теодосија

Пише: Горан Комар

Тројица српских православних владика одговарају млетачким властима и своје писмо потврђују печатима. Јединство Цркве кроз читаву њену историју.

Из моје књиге Ћириличних докумената Дробњака коју можете погледати на сајту мраморје.

Као и у читавој српској историји, и у вријеме Морејског рата, Српска Православна Црква је показала потпуну унутрашњу кохезију. У фондовима Архива у Котору чува се писмо тројице владика из 1691. године који млетачке власти моле за пуштање једног притвореника који се не именује. Писмо је снабдјевено са три владичанска печата од којих су два читљива и припадају владици црногорском Висариону (Бориловићу), а друго, патријарховом ексарху Теодосији који је резидирао на Топлој код Новога. Нажалост, трећи печат није читљив. Постоји и писмо скоро истовјетне садржине тројице епископа: Висариона, Теодосије и „Рувима“ – ИАК, УПМ ВИИИ, 242, али се не бих усудио тврдити да је трећи печат Руфимов. Писмо гласи:

„Пресвијетлому и преузвишеному и могућему господину Пијеру Доду совра провидуру от Котора и Арбаније веле драго поздрављеније от нас сва три владике. А потом, молимо ваше пресвијетло госпоство за овога сиромаха што знамо да ви је веома фалио и заслужио је да га ваше пресвиетло госпоство веома пеђепше да се други на њ не угледају. Зато, како ви смо прије писали и молили се вашему госпоству, ако можете господине да нам га дарујете у грацију. А опет, што ми узможемо ваше господство послужити, вазде ви смо на заповјед. И отпишите нам што гоћ молимо ви . И Бог ви подржо у госпоству многа љета.“ – ИАК, УПМ ВИИИ, 34

Доље печати цетињског митрополита Висариона и епископа-егзарха пећког патријарха у Боки преосвећеног Теодосија.
Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

   

1 thought on “Печати потврђују: Тројица српских православних владика одговарају млетачким властима

  1. Егзарх пећкога трона у Боки био је, дакле, бокељски епископ Теодосије а не црногорски митрополит Висарион, који је то био само у Старој четворонахијској Црној Гори с Брдима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.